Wat is hoelahoep?

Een hoelahoep is een hoepel meestal gemaakt van plastic dat rond draait om de taille, benen, schouders, armen of nek. Hoewel de exacte oorsprong van hoepels onbekend is, hebben kinderen en volwassenen over de hele wereld gespeeld met hoepels.

Geschiedenis​

Al vanaf de 5e eeuw in het oude Griekenland speelde en oefende men al met de hoelahoep. Voordat het werd gekend en herkend als de gemeenschappelijke kleurrijke stuk plastic speelgoed.
Vroeger gemaakt van gedroogde wilg, rotan, wijnstokken, of stijve grassen. Ook al bestaat het speelgoed al duizenden jaren, het wordt vaak verkeerd begrepen als zijnde uitgevonden in de jaren '50.

In de 13e eeuw in Schotland, werden hoepels later uitgebreid tot een volwassen publiek en waren populair voor recreatie en religieuze ceremonies. Toen in het begin van de 19e eeuw, de term "hoela" werd toegevoegd aan het speelgoed, is de naam is te danken aan de ervaringen van een aantal Britse soldaten. Die reisde naar de  eilanden van Hawaï die tijdens hun verblijf de gelijkenis van de beweging van de heupen met de traditionele hoela dans zagen.

Amerikaanse Indianen

Voor de Amerikaanse Indianen is hoepel dansen een vorm van verhalen vertellen voor literatuur die teruggaat tot de jaren 1400. Met geen begin of einde symboliseert het de oneindige cirkel van het leven. Dansers gebruiken tientallen kleine hoepels, meestal gemaakt van riet, die symbolische representaties van dieren zoals adelaars, slangen, vlinders of coyotes laat zien.

Moderne geschiedenis


De hoepel kreeg internationale populariteit in de late jaren 1950 toen een plastic versie met succes op de markt gebracht werd door twee Amerikanen, Richard Knerr en Arthur Melin in de jaren '50. Het idee kwam van de Australische bamboe "oefening hoepels". Met weg geef acties en nationale marketing en detailverkoop, werd het een echte rage en begon in juli 1958. Vijfentwintig miljoen plastic hoepels werden verkocht in minder dan vier maanden, en in twee jaar bereikte de verkoop meer dan 100 miljoen stuks. Carlon Products Corporation was een van de eerste fabrikanten van de hoelahoep.

Moderne hoepelen

De afgelopen jaren is er een  herkomst van hoela hoepen, algemeen bekend als een "hoela dansen" of gewoon "hoepelen" om deze te onderscheiden van de kinderwereld.
Veel moderne Hoela hoepers maken hun eigen hoepels uit polyvinylchloride, polyethyleen, polypropyleen met hoge dichtheid of polypropyleen buis. De hoepels polyethyleen, en met name de polyvinylchloride hoepels, zijn veel groter en zwaarder dan hoepels van de jaren vijftig. De grootte en het gewicht van de hoepel beïnvloedt de stijl van de Hoela hoeper. Zwaardere, grotere hoepels worden vaker gebruikt voor trage bewegingen en lichaam trucs terwijl een lichtere en dunnere buis gebruikt wordt voor snelle hand trucs. Deze hoepels kunnen worden getapet in vrolijke kleuren.  LED-technologie is ook ingevoerd in de afgelopen jaren, waardoor de hoepels oplichten en er nog sprankelender uitzien.


Gemaakt uit liefde voor een leven vol vreugde, passie en plezier!​